Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

AIDS Truck

(aids-truck, 2018.05.06 02:18)

November 2016. Der Artikel hдlt was er verspricht. Schon nach wenigen Anwendungen waren positive Effekte meiner Haut spьrbar. Gern wieder. Ich kann den Artikel weiterempfehlen Sich frisch fьhlen am 2. November 2016. Ich bin bis jetzt sehr zufrieden mit der maske wobei ich sie erst zwei mal vewendet habe habe ich svhon die wirkung geschpьhrt Top Produckt, voll begeistert! Von Adrian am 31. <a href=http://salvator.net/salami/chronik/2006/start12.htm>http://salvator.net/salami/chronik/2006/start12.htm</a> So, ohne Grund verstehen, doch alles, was der Titan Gel ist, zusammen mit den hinweisen kommen Sie in den Vereinigten Staaten ein wenig mehr. Profis Stimmen zu mit eine person primären Schwierigkeiten - diese wertvolle penning effektiv macht bestimmte Mitglieder-Verbesserung plus die Maximierung Ihrer Breite.

viagra without subscription 1224

(AgustinLex, 2018.05.05 00:04)

2075 http://www.vagitiultimi.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=60484 http://omanpolyclinic.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=369941 http://earthmoversafrica.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17416 http://jaintourntravel.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=231734 http://www.insecta.com.tr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=35229 http://dostavka-pianino.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=30779 http://www.redagooj.pl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7378 http://kredostom.ru/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=179943 http://tandtdecorators.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=226951 http://xn----btbkabtocadyo0bh0f0cyd.xn--p1ai/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=426082 http://unitedbrothers.com.tn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1970 http://masteryit.biz/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=295677 http://www.importpharma.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=181489 http://www.eice.es/instalaciones_mantenimiento/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=115829 http://www.baominhtien.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6622 http://endustrirulman.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=205095 http://www.frauenarzt-torgau.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=434 http://spominski-kovanci.si/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=423929 http://www.gubska.lv/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=11388 http://sbs-metallbau.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=242226 http://ble.gr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=257225 http://praestar-consulting.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=660522 http://www.lexloci.mn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=544063 http://www.bluebell.sch.ng/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=472258 http://www.tikalconstrucciones.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1456 http://why-eg.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=66406 http://skyfon-varna.eu/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3900490 http://samagrh.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=47939 http://medkol.cv.ua/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=528366 http://shop.global-energy.eu/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=281747 http://www.pressischarta.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=15117 http://www.carboniadv.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=22092 http://www.marianista.pe/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=34393 http://www.ambitionuae.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=543760 http://www.mekongtomland.com/vn/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=193505 http://www.brandebook.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=8820 http://tennis.krata.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1353357 http://www.stilitalia.com/sito/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=146338 http://www.orphanaid.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=262 http://sotnet.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16381 http://www.pentapolis.info/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=72748 http://serov.ural-museum.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=189190 http://fokuspajobbet.se/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2506 http://antillamotors.com.do/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=784422 http://www.chefdons.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=319449 http://www.cau.kz/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6863 http://www.epromooffice.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1204 http://tech-develop.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=34476 http://www.tfdc.co/intranet/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=158993 http://www.cm-montemorvelho.pt/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2439 9251

viagra generic pills

(RaymondDrync, 2018.05.04 20:22)

http://www.contfia.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=106783 http://sandra.aero/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=105294 http://www.vsehbogache.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=109787 http://www.cooplareggia.it/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2525586 http://www.ugodambrosi.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=591658 http://zts.edu.rs/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2797 http://fs-dbryansk.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=26937 http://www.pierluigipiu.it/component/k2/itemlist/user/258374 http://www.themoneyworkshop.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1912779 http://kiosk.magkmusic.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=186085 http://info70.fr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=50408 http://www.fetishbook.net/home/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=85157 http://empiredoors.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=23972 http://bobawada.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=24713 http://www.ccrestauracionfamiliar.org/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=811356 http://beta-editions.defendernetwork.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=257460 http://superexagraha.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=272075 http://forexcapitalmultiplier.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=123585 http://www.bambootheme.com/showcase/jun13/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=80956 http://www.botteghestoricheroma.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=950067 http://antillamotors.com.do/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=792669 http://praestar-consulting.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=656182 http://zenkutu.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=210945 http://vidavida.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=59719 http://s1.centrasiatrade.kz/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6333 http://www.harakaqawmeyaparty.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=12296 http://location-factory-munich.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=74390 http://www.ecollegepost.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7553 http://www.churchdownpanthers.co.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=11209 http://jlssupport.com/observatorio/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=219297 http://solverinn.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=48706 http://www.impresapossemato.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=343858 http://chaponashr.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=14157 http://dasbachgmbh.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=727306 http://www.rayart.se/karikatyrer/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=214661 http://eman.co.nz/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25059 http://www.dmatteson.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=22129 http://www.safetyevolution.ca/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1243 http://www.aksarayreklam.com.tr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16550 http://moverprint.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=35417 http://naderigroup.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10557 http://manaratelmostaqbal.com/national/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=334785 http://www.mcdonaldfarm.ca/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=20587 http://qtrsgroup.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=591964 http://sarlmiro.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=15408 http://theoffice.ng/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10602 http://www.vootrip.com.br/site/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=750 http://comexdh.org.mx/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4627 http://www.innocenzoferraro.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=37694 http://timbercoastrealty.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=579594

viagra without a doctor prescription overnight delivery 7590

(AgustinLex, 2018.05.04 11:56)

644 http://www.coldrill.com/eng/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=47030 http://veola.com.ua/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=811114 http://naghelleltd.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=233195 http://www.tiporoma.it/TipografiaVerona/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=34984 http://ddv.sungenebyte.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16138 http://hagaiweldings.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=8574 http://solverinn.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=50218 http://www.milanoportaverta.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=159230 http://www.irisoft.al/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2947 http://globalservices-sarl.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=502235 http://dimarcoconsultoria.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=258791 http://www.trendykosmetyczne.pl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=40160 http://www.meanfrutta.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=488565 http://chaponashr.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=19522 http://www.bedandbreakfastcasamalerba.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=685801 http://www.transformemoshonduras.com/web/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=8237 http://wft2000.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=32590 http://www.professionalfitness.in/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=130880 http://dn-24.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=19495 http://strzelec.chroberz.info/start/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=109 http://www.iqeamx.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=484495 http://www.attivalamemoria.eu/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=238235 http://d.punjabwebhosting.co.in/mot/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1016 http://santaswarehouse.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=27628 http://gentozemun.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=18668 http://www.aarwcdcambodia.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1071 http://www.chefdons.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=322054 http://www.agriturismomontecedrone.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=68189 http://www.nicobarsotti.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=59057 http://soundcastalloys.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=319274 http://www.unet.edu.ve/parroquia_universitaria/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1492517 http://www.manodechef.cl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2052 http://mhamed-hassine-fantar.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=5510 http://www.etuttor.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=236797 http://doanhnhan.net.vn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=409 http://allngwachristian.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=140792 http://www.racsafrica.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=400068 http://dominionuniversity.edu.ng/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3777 http://ekspertax.pl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=185704 http://www.bottegavini.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=685 http://www.trisinfronteras.com/davidcastro/component/user//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=97513 http://gcbusinessjournal.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=28113 http://geveen.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=599472 http://skypointgroup.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=252571 http://akkufish.de/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=45834 http://www.jobnordekspressen.dk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=128319 http://alfurqanuae.com/ar/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=203571 http://www.uggias.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=67771 http://www.scheunencafe-kretzschmar.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=75806 http://www.topsportsalerno.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=35927 1651

Tidiness tight-fisted sldnfl without remedy

(ZharlesWoubs, 2018.05.03 23:55)

cure for ed
http://xlviagracan.com - viagra for sale viagra prices uk
<a href="http://xlviagracan.com">viagra for sale</a> - viagra 10mg price return to board index
viagra harder

viagra without a doctor prescription 1281

(AgustinLex, 2018.05.03 10:03)

4705 http://www.trilogysupply.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=139004 http://akkufish.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=37924 http://www.jkflowers.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=67001 http://www.hnzldq.com/old/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4374 http://www.dalarosa.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=22942 http://www.bambootheme.com/showcase/jun13/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=81647 http://www.ttifc.co.tt/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4974 http://www.belvot.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=69051 http://rainbowturfsupply.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=294355 http://www.artestudiogallery.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=388027 http://totalchess.spb.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=24960 http://www.tagsorrento.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=336848 http://vllezritxani.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2691 http://pensionreviewmagazine.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6978 http://netgolfvorur.is/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=335968 http://nightskyled.ca/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=307463 http://santamariadeguia.citec-sl.com/santamariadeguia/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=443 http://istheremore.info/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=85819 http://www.costadiesel.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4440 http://hroncall.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=45739 http://www.selection.senate.gov.ng/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=71981 http://sedayacero.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7111 http://pentagonlogistics.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=11974 http://bsbestevents.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=19332 http://koukasportsacademy.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=283786 http://themotionpictureco.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=112761 http://mediatec.co/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=37606 http://autogurman.net/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=42197 http://www.villaggiodeimiceti.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=648478 http://www.plugingeorgia.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=82704 http://www.ircerassuntarecanati.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=509054 http://www.ondacieza.com/index/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1050 http://www.emmaushk.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1517 http://www.nadzif-salwa.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=89644 http://perevalka-v.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=140192 http://www.promisejo.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=140293 http://www.ringstarpethotel.ro/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=8940 http://www.puremedispa.co.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=797 http://earthmoversafrica.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=26596 http://usfp-grandcasa.net/fr/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=72968 http://doanvptw.dcs.vn/tracnghiem/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7972 http://info70.fr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=50804 http://olgagriga.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=19127 http://www.ondacieza.com/index/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=798 http://ppid.esdm.jatimprov.go.id/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3886 http://www.kenutancomputers.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=100271 http://starlineotokoruma.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=148469 http://www.dariocromas.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=328249 http://alwins-art.nl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=269717 http://vendaonline.lojasurban.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=39581 3391

JOKER333 สมัครง่าย | เล่นง่าย ชัวร์ 100% m.joker333.com ไม่โกง

(Dennisdaymn, 2018.05.02 22:59)

ดาวน์โหลด ติดตั้ง JOKER333 เกมส์สล็อตมือถือ เกมส์ยิงปลามาใหม่สุดฮิต 2018 มาแรงที่สุดในไทยสมาชิกกว่า 5 แสนคน
<a href=http://m.joker333.com><u><b>วิธีลงเกมส์ joker</b></u></a>
สมัคร JOKER333 เล่นสล็อตมือถือ สมัครใหม่รับโบนัส 500 เปิดบริการทุกวัน ติดต่อทีมงานได้ 24 ชม.ค่ะ. JOKER333 คาสิโนออนไลน์ ใหม่ล่าสุด
เพิ่มเกมส์ใหม่พร้อมให้บริการ 24 ชม. อยากแนะนำสำหรับผู้ที่ชื่นชอบเกมส์คาสิโนออนไลน์ JOKER333 เว็ปการพนันออนไลน์อันดับ 1 แอฟเกมมือถือ
เด็ดพร้อมกับมีเกมส์มากมายไม่ว่าจะเป็น เกมส์ยิงปลา , บาคาร่า , สล็อตออนไลน์ JOKER333 เกมยิงปลา JOKER333 ยอดนิยมเล่นผ่านมือถือ รับโบนัสสูงสุด 50000บาท
<a href=http://m.joker333.com><u><b>joker333</b></u></a>
JOKER333 - ผู้ให้บริการเกมคาสิโนออนไลน์ JOKER333 ที่กำลังได้รับความนิยมในขณะนี้ โดยจะเน้นเฉพาะลูกค้าที่ชื่นชอบการเล่นเกมการพนัน
บนแพลตฟอร์มของอุปกรณ์เคลื่อนที่ไม่ว่าจะเป็นโทรศัพท์มือถือหรือแท็บเล็ต ลองเลยวันนี้ เปิดยูสใหม่ JOKER333 รับโบนัสพิเศษจากเรา คลิกเลย.

generic viagra for sale

(RaymondDrync, 2018.05.02 18:09)

http://coloradoenvironmentalsolutions.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25383 http://diagnost73.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=56486 http://www.stararka.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=699 http://ics.edu.vn/news/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=416542 http://makkcg.com/alwadihospital2017/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2753 http://www.safeflameon.co.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=9322 http://die-design-manufaktur.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=506524 http://medianest.co.ke/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4169 http://jakartatimur.imigrasi.go.id/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=265409 http://collors.net.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1339 http://www.joyashumberto.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=329 http://kiosk.magkmusic.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=180542 http://atcxxi.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10095 http://die-tretkurbel.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=452601 http://www.km-0.cat/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2623 http://www.mfinteriors.it/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1723 http://www.amurnotary.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=146680 http://basculasjaramillo.com/www.revistacarros.com.co/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=12002 http://www.plugingeorgia.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=83846 http://d.punjabwebhosting.co.in/mot/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3295 http://byoungbfitness.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=359057 http://fxturfspecialists.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=30103 http://oldtennis.huset.no/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6920 http://valdemarus.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=27322 http://evoluciondelser.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=655 http://asktoinvestiran.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3463 http://www.kwalewater.co.ke/index.php/component/k2/itemlist/user/4500 http://www.leptonenergysolutions.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1672696 http://www.dhb-stewia.com/en/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=258 http://www.projectazione.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=20387 http://antropova-t.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=33179 http://isfahanpvc.ir/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1368 http://www.yantakao.ac.th/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1218 http://www.ugodambrosi.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=569150 http://marintekcontainer.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=133735 http://www.irisoft.al/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3001 http://proekt08.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1708587 http://jbdcdubai.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=557504 http://www.dmatteson.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=20776 http://dkservice.kiev.ua/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1977506 http://familyfoodvietnam.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=974 http://www.laptechtheitstore.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=9530 http://toyota-lefortovo.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=5338 http://esselimp.com.br/esse/index.php/component/user//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=152 http://www.technoblast.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=143585 http://www.7dcinema.co.il/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=111059 http://www.assuretytraining.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2950 http://www.rayart.se/karikatyrer/index.php/index.php/component/k2/itemlist/user/194331 http://sarospolska.pl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6157 http://mediatec.co/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=36959

online casinos for us players eamvv

(AomhvEnemi, 2018.04.30 22:58)

online gambling <a href="https://onlinecasinomansion24.com/#">mgm online casino</a> online casinos for us players | https://onlinecasinomansion24.com/# - casino online

play free for real money qqufd

(AikaoEnemi, 2018.04.28 13:42)

https://onlinecasinoiplay.com/# - online casino games https://onlinecasinoiplay.com/# - play slots online for money
<a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">online usa casinos</a> <a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">usa casino online real money</a> <a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">casino slots</a>
<a href=" https://onlinecasinoiplay.com/# ">play slots online for money</a>

casinos online gambling gdcqe

(ApfgdEnemi, 2018.04.27 21:20)

https://onlinecasinoiplay.com/# - usa casino online real money https://onlinecasinoiplay.com/# - casino online
<a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">safe online casinos real money</a> <a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">online casino</a> <a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">online casino games free</a>
<a href=" https://onlinecasinoiplay.com/# ">play free for real money</a>

best online casino oufqa

(AhxlxEstah, 2018.04.27 06:08)

https://onlinecasinochase.com/# - casino blackjack https://onlinecasinochase.com/# - free slots no download
<a href="https://onlinecasinochase.com/#">jackpot party casino</a> <a href="https://onlinecasinochase.com/#">vegas world free slots casino games</a> <a href="https://onlinecasinochase.com/#">slots for real money</a>
<a href=" https://onlinecasinochase.com/# ">online casinos</a>

turning stone online casino gghoe

(AfkaxEnemi, 2018.04.27 01:43)

https://onlinecasinoinus.com/# - hollywood casino play4fun https://onlinecasinoinus.com/# - jackpot party casino slots
<a href="https://onlinecasinoinus.com/#">play free casino games online slots</a> <a href="https://onlinecasinoinus.com/#">penny slots</a> <a href="https://onlinecasinoinus.com/#">free slots</a>
<a href=" https://onlinecasinoinus.com/# ">vegas casino games</a>

best online casino vyalz

(AmwakEnemi, 2018.04.27 00:29)

https://onlinecasinoiplay.com/# - gambling online https://onlinecasinoiplay.com/# - party casino online
<a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">huuuge casino</a> <a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">hot shot casino slots</a> <a href="https://onlinecasinoiplay.com/#">free casino slots no download no registration</a>
<a href=" https://onlinecasinoiplay.com/# ">foxwoods casino online slots</a>

rock n cash casino slots qjkui

(AcnhrEstah, 2018.04.26 22:02)

https://onlinecasinochase.com/# - gambling online https://onlinecasinochase.com/# - online casino gambling
<a href="https://onlinecasinochase.com/#">slots for real money</a> <a href="https://onlinecasinochase.com/#">borgata online casino</a> <a href="https://onlinecasinochase.com/#">free slots games</a>
<a href=" https://onlinecasinochase.com/# ">free casino games and poker</a>

buy provigil pills online 332 mg

(RaphaelSuibe, 2018.04.26 14:11)

Hi there! <a href=http://provigil-modafinil.com/>buy generic provigil</a> beneficial site

online pharmacies in usa 373 mg

(TerrychimB, 2018.04.25 13:02)

Hello! <a href=http://onlinepharmacy.gdn/>safe online pharmacies</a> great website http://onlinepharmacy.gdn

Hi!

(JesusEvatt, 2018.04.24 13:25)

Hi!

vegas world casino slots ndrgw

(ArqolEnemi, 2018.04.24 00:42)

https://onlinecasinoinus.com/# - casino city https://onlinecasinoinus.com/# - free casino games https://onlinecasinoinus.com/# - caesars casino slots
<a href="https://onlinecasinoinus.com/#">all free casino slot games</a> <a href="https://onlinecasinoinus.com/#">free games for casino slots gun lake casino</a> <a href="https://onlinecasinoinus.com/#">stn play online casino</a>
<a href=" https://onlinecasinoinus.com/# ">slots casino games</a>

viagra without headache 7234

(AgustinLex, 2018.04.23 13:48)

5827 http://kippkk.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=504516 http://wifimarketing.com.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=30630 http://www.bluegraphx.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=502396 http://www.knysnaedutrust.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4367 http://www.masiglass.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=748329 http://www.jeeir.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=217 http://www.pssvigilanza.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=528502 http://bodysport.hu/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=102705 http://www.bedandbreakfastcasamalerba.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=680122 http://portal.smartb.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=213520 http://ecaqa.web.almamed.kz/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2335 http://smarthomeuniversity.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1089901 http://anonimatos.com.br/site/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17583 http://kamen-vrn.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10169 http://dasbachgmbh.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=693043 http://mypayg.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=278280 http://www.ubiqueict.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=387060 http://bodysport.hu/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=100219 http://www.usbtoken.ir/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=94378 http://www.hotel-montecarlo.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=501047 http://www.smoothkeys.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=130285 http://antropova-t.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=33084 http://pielyfarma.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17718 http://niloperez.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=407983 http://icampaigns.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=131464 http://www.ebatf.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=64441 http://www.sevenoaksboardingkennels.com.au/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1755 http://www.jessicaferrari.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=299070 http://www.wgvagro.com.br/wgvagro/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6701 http://www.hkbioptronlight.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=845 http://aithentika.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1274 http://www.cinemagrivi.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=323334 http://www.conacedantioquia.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=331424 http://www.cool-save.eu/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1349841 http://mmalegacy.gr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16192 http://www.noavaran-hefazat.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=627 http://jkhsec.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3103 http://www.fisioterapiastaf.it/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=486925 http://www.brainsurgeonsdiet.com?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=223376 http://allike.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=20036 http://invitationchateau.com.au/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=73093 http://montgodental.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=20578 http://eventsportal.ir/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=447 http://www.sindacatoitalianocommercialisti.it/perusiaprofessio/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4759 http://fc-greif.de/website/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=473 http://www.seebawayonline.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=135365 http://bambinischoolng.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=30125 http://impresslabels.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=79163 http://www.fierasardegna.com/joomla/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=99697 http://mail.5r.com.my/dev/demo_jpk/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=5985 5544


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »