Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

В плей-офф еврокубков пробьются все три украинских клуба

(Matthewzex, 2018.08.15 10:03)

http://www.ukrainefootball.net/ostalnye-strany/v-pley-off-evrokubkov-probyutsya-vse-tri-ukrainskih-kluba.html - http://www.ukrainefootball.net/ostalnye-strany/v-pley-off-evrokubkov-probyutsya-vse-tri-ukrainskih-kluba.html
Горняки в группе F Лиги Чемпионов ворвались в борьбу за плей-офф, хотя изначально казалось, что в таком квартете занять даже 3-е место — очень трудная задача. Но победа в первом туре над "Наполи" и матч в Роттердаме, выигранный в волевом стиле, показали - можно думать о плей-офф. Для этого может хватить 4 очков: побеждай подопечных ван Бронкхорста, выдержи натиск в Неаполе и путь в плей-офф открыт.

В плей-офф еврокубков пробьются все три украинских клуба

(Matthewzex, 2018.08.15 01:00)

http://www.ukrainefootball.net/ostalnye-strany/v-pley-off-evrokubkov-probyutsya-vse-tri-ukrainskih-kluba.html - http://www.ukrainefootball.net/ostalnye-strany/v-pley-off-evrokubkov-probyutsya-vse-tri-ukrainskih-kluba.html
Горняки в группе F Лиги Чемпионов ворвались в борьбу за плей-офф, хотя изначально казалось, что в таком квартете занять даже 3-е место — очень трудная задача. Но победа в первом туре над "Наполи" и матч в Роттердаме, выигранный в волевом стиле, показали - можно думать о плей-офф. Для этого может хватить 4 очков: побеждай подопечных ван Бронкхорста, выдержи натиск в Неаполе и путь в плей-офф открыт.

buy propecia uk 37 mg

(MelvinAredy, 2018.08.14 08:41)

Hi there! <a href=http://propecia-365.com/#buy-propecia-canada-pharmacy>buy propecia dubai</a> very good website.

Стройка строительство и ремонт

(Normannup, 2018.08.14 08:09)

Вероятно, почти все согласятся с тем, что ремонт квартиры – это сильно хлопотная и дорогостоящая затея, какая обычно отымает кучу жизненных сил и своего времени. При всем том на самом деле тут все отнюдь не так страшно, и многие обслуживающие работы сможете проделать весьма на высокой скорости и без излишних экономических каких либо затрат. В представленном проекте возможно понять об этом, как следует своими силами произвести самые разные отделочные и обслуживающие услуги по жилью, и вы убедитесь в этом, что все это воистину абсолютно не так уж трудно и затратно, как сможет показаться со сторонки.

Подробно:
<a href=http://meshka.ru/bani/1821-bak-dlja-bani-svoimi-rukami.html>ремонт квартир фото дизайн</a>

Test, just a test

(xerinah, 2018.08.10 15:57)

Hello. And Bye.

Test, just a test

(blbre, 2018.08.10 15:57)

Hello. And Bye.

Test, just a test

(gueret, 2018.08.10 15:44)

Hello. And Bye.

Test, just a test

(beatirx, 2018.08.10 15:43)

Hello. And Bye.

Turn nearby economical vardenfil no governing

(FamesWrift, 2018.08.05 07:08)

can u get levitra into canada from india
http://levitragls.com - levitra 20 mg
levitra online usa login with username password and session length
<a href="http://levitragls.com">levitra online
</a> - levitra dosage about
levitra generic reviews system information

ковровые дорожки в кухню интернет магазин

(Stevenfem, 2018.08.02 02:03)

ковровые дорожки за 6 милионов https://kovervdom.ru/catalog/product/vysokoplotnyj-kover-floria-z0096i0/

Dreme

(NagAdedo, 2018.08.01 22:36)

[url=http://nohealthproblemsnews.com/]nohealthproblemsnews.com[/url]

Диета – как действительный путь избавления от лишнего веса

(Thomasspouh, 2018.07.29 18:28)

Режим питания – блистательный образ стряхнуть неприятные килограммчики, это в целом общераспространенный случай. Задерживаясь конкретных приемов, получится избавиться от ненужных см и улучшить ваш общий вид. Из всего изобилия методов способа питания нужно особо выделить весьма радикальные рационы для избавления от лишней массы тела дома.
Поподробнее:
<a href=http://dolara.net/poleznye-sovety/kak-vybrat-postelnoe-bele.html>реальное похудение</a>

change windows update for windows only

(Brandonkar, 2018.07.25 01:16)

windows update fehler code 800f081f microsoft windows installer update microsoft small business server 2003 support windows xp product update key what standard does windows 7 include to support smart cards new update windows phone 8 update video card for windows xp free windows xp updates sp1 download opengl 2.0 not supported in windows 8 windows life messenger help windows media player update for windows vista free download windows phone 8 pdf reader update windows xp help and support missing update dvd drive firmware windows 7 windows microsoft help set up fix computer will not start

internet explorer update for windows vista 64 bit [url=http://assistwindows.com/antivirus-wont-update-windows/13716-2018-02-13.php]update root certificates windows[/url] recover files deleted windows explorer [url=http://help-windows.com/microsoft-support-fr/15964-2018-04-28.php]manually download windows security essential updates[/url] turning off automatic updates on windows 7 [url=http://help-windows.com/microsoft-support-fr/16036-2018-05-01.php]download windows xp service pack 2 express install[/url] remove genuine windows xp update [url=http://support-microsoft-help.com/cara-update-vga-windows-xp/9672-2017-08-16.php]symantec ghost update windows 7[/url] how to uninstall windows vista and reinstall windows xp [url=http://tools-windows.com/how-to-reinstall-windows-7-on-a-dell-xps/14997-2018-03-29.php]desktop authority support windows 7[/url]

windows xp help files in windows 7 how do i reset windows update components server 2003 microsoft outlook 2010 an internal support function returned an error windows update april how to remove itunes and reinstall on windows 7 windows helpsvc.exe windows xp 8 core support windows media center edition update microsoft xbox marketplace support free windows update 5.8

mcitp enterprise desktop support technician on windows 7 exams [url=http://support-microsoft-tools.com/stop-windows-8-from-restarting-for-updates/9924-2017-07-30.php]reinstall windows vista dell inspiron 1545[/url] when did microsoft stop supporting xp sp2 [url=http://supporterwindows.com/uninstall-windows-indexing-service/2239-2016-06-26.php]gta 4 games for windows live update download[/url] windows xp updates windows 7 restore points [url=http://support-windows.com/recover-deleted-files-windows-vista-home/11760-2017-11-19.php]dell windows 2000 professional reinstallation cd[/url] microsoft windows embedded posready 2009 support [url=http://support-microsoft-help.com/reinstaller-version-oem-windows-7/6335-2017-02-27.php]windows update turn off windows 7[/url] windows 8 support hotline deutschland [url=http://tools-support-microsoft.com/is-windows-xp-2002-updates/16669-2018-06-03.php]disable f1 help windows[/url]

reinstall windows data loss windows 8 hyper-v supported operating systems does windows xp support 6gb ram windows installer service could not accessed error code 1601 windows 2000 help page

кожаный ремень мужской для джинс

(JasonBealk, 2018.07.22 18:23)

эластичный ремень для брюк ремень офицерский кожаный купить http://www.lafiaccoladellapace.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=656448 ремни для джинс как определить кожаный ремень или нет кожаный ремень мужской для джинс купить
ремень для джинс купить ремень мужской кожаный для джинсов кожаный ремень ручной работы купить http://wmz-forum.ru/viewtopic.php?f=13&t=1421 мужские ремни оригиналы купить кожаный ремень мужской для джинс купить ремень мужской купить спб

цена памятника на могилу в таганроге

(Arthurinfab, 2018.07.22 18:20)

изготовление памятников на могилу волжский http://v-team.info/user/RubenSkync/ купить памятник на могилу недорого памятники на могилу в районе окружной памятник на могилу семейный памятники на могилу в новосибирске фото и цены http://ecomir-dnr.ru/forum/profile.php?id=420767 авторские памятники на могилу от данилы мастера заказать памятник на могилу фирма сфера изготовление памятников на могилу в ессентуках
памятник на могилу сердце заказать памятники на могилу в костроме http://thetaxforum.co.uk/member.php?action=profile&uid=1530712 сколько стоит установить памятник на могилу в спб как установить памятник на могилу самому памятники на могилу в москве цены изготовление памятников на могилу в малоярославецком районе памятники на могилу семейные фото

Выбираем правильный интернет-сервис о проблемах представительниц слабого пола

(KevinReutt, 2018.07.22 09:49)

Цельный ряд полезной и нужной для представительниц слабого пола информационных материалов, оазис бесценных консультаций по ведению домашнего хозяйства, по кулинарии и сохранению молодости – абсолютно все перечисленное перед вами на страницах этого интернет-сайта. Аппетитные рецепты и консультации здоровья человека, счастье семейных отношений и капризы деток, ухаживание за кожей и безошибочный мейкап, пилотирование авто и удачные роды, а также тысячи прочих полезностей – именно тут вы непременно можете узнать абсолютно все, что интересует милых представительниц прекрасного пола.
Подробнее:
<a href=http://mosgaz.net/otdyx/8133-barxatnyj-sezon-v-sochi.html>Приснился ребенок</a>

microsoft office tech support contact

(Brandonkar, 2018.07.22 00:42)

windows automatic update notification cleaning windows update files xp error 0x8024d007 de windows update en xp windows 7 home premium will not install service pack 1 windows xp updates are failing windows update internet explorer not working reinstall windows update agent server 2008 reinstall windows device driver support de cours microsoft visio 2003 disable auto restart windows xp after update how to recover specific files from a windows system image i forgot my windows login password help amd athlon 64 x2 support windows 7 sp3 latest pack updates for windows xp download microsoft windows xp updates 2013

reboot required windows update [url=http://software-windows.com/windows-phone-78-update-for-samsung-omnia-w/10041-2017-07-22.php]windows update disables rdp[/url] xp support date from microsoft [url=http://assist-windows.com/shutdown-automatic-updates-windows-7/16649-2018-05-13.php]force reinstall windows update agent[/url] best program to recover deleted files windows 7 [url=http://assist-windows.com/www-update-microsoft-com-windows-update/18469-2018-07-20.php]mcdst microsoft certified desktop support technician exam[/url] reinstall windowsme [url=http://support-windows.com/microsoft-win-2003-support/171-2016-02-09.php]windows phone 7.8 update cab sender[/url] microsoft windows 7 tech support number [url=http://tools-support-microsoft.com/windows-vista-start-niet-op-na-update/20500-2018-10-21.php]necessary updates for windows 10[/url]

windows 2003 supporttools windows 8 update unsuccessful windows update all windows server 2008 r2 cpu supported windows xp automatic updates svchost.exe 100 cpu windows vista theme not working after update microsoft update windows xp home command-line switches for windows software update update postgresql 9.1 to 9.2 windows windows reboot loop update

slipstream service pack 2 into your windows xp installation cd [url=http://windows-assist.com/recover-backup-files-windows/1764-2016-05-10.php]software microsoft windows currentversion explorer browser helper objects[/url] windows update issues july 2013 [url=http://tools-windows.com/allow-users-to-install-windows-updates/7555-2017-04-25.php]formatting your hard drive and reinstalling windows[/url] install vista windows service pack 2 [url=http://assist-windows.com/windows-installer-package-xp-service-pack-3/13863-2018-01-21.php]windows updates managed by system administrator[/url] update nokia lumia 620 to windows 8.1 [url=http://software-windows.com/how-often-should-i-reinstall-windows-7/15820-2018-03-25.php]eten glofiish m800 windows update[/url] disable java update windows 7 regedit [url=http://windows-tools.com/how-to-reinstall-windows-xp-without-cd-acer/5548-2017-01-11.php]windows media player 12 update for windows xp[/url]

reinstall windows cd drivers windows installer service failed to start windows 7 windows 8.1 update cd key windows games reinstall how to update windows xp sp2 to sp3 from cd

стоимость авиабилетов до рима

(DonaldagOrd, 2018.07.22 00:24)

дешевые билеты на самолет челябинск сочи дешевые авиабилеты в крым из москвы форум стоимость билета на самолет в барселону казань бронирование авиабилетов туристическая фирма стоимость авиабилетов до гагры y авиабилет таллин барселона казань мадрид авиабилеты цена что значит эконом базик или эконом регулятора в авиабилетах государственная программа удешевление авиабилетов у кого была ошибка в билете на самолет стоимость авиабилетов санкт петербург анапа сочи пластиковый конверт под авиабилеты karian travel авиабилеты цены на авиабилеты из перми в сочи стоимость билета на самолет борисполь калининград

дистанционное приобретение авиабилетов компании ютейр http://www.modawow.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=76336 y билет на самолет челябинск москва дешево http://mctramites.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=827985 детские авиабилеты нальчик http://rti.kh.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=27699 где найти цены на авиабилеты http://xn----btbkabtocadyo0bh0f0cyd.xn--p1ai/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=795866 дешевые авиабилеты самара ростов http://www.antares-onlus.org/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=484641

госзакупки амурской области авиабилеты владикавказ москва авиабилеты расписание домодедово сомневайтесь стоимость авиабилетов в душанбе как стимулировать продажи авиабилетов расписания авиабилеты казань душанбе доходы при продаже авиабилетов в бухгалтерии дешвые авиабилеты в киев из бельгии что такое таксы которые входят в стоимость авиабилета единая справочная в санкт петербурге авиабилетов стоимость билета на самолет из новосибирска в санкт петербург

стоимость авиабилета владивосток барнаул http://www.etuttor.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=278348 как заполнить электронный билет на самолет через интернет http://toprentservice.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=614148 гюмри в ч 04436 y билет на самолет http://www.italset.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=314932 расписание самолетов трансаеро интурист москва варна москва авиабилеты цена http://lindospizza.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=618981 цена авиабилетов в чили на 15 января 2015 http://kpaglobal.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=481554

цены на авиабилеты ростов на дону израиль цена авиабилета красноярск остров хайнань стоимость авиабилетов хабаровск санкт петербург прямой рейс для пенсионеров стоимость билета на самолет уфа абхазия телефон турфирмы симбад заказ авиабилетов в спб

download all windows updates xp

(Brandonkar, 2018.07.20 19:54)

how to install ftp service on windows 2008 windows update nicht mehr erreichbar windows 7 update bluetooth funktioniert nicht mehr windows xp optional updates reinstall windows xp acer extensa 5220 microsoft phone support numbers windows explorer update windows 7 microsoft sql 2003 support windows xp s2 update windows vista sdhc support uninstall adobe update manager windows 7 windows xp sp3 update package 2013.01 reinstall bits service windows 7 x64 lumia 800 software update windows 8 windows 7 microsoft help site

windows outlook 2007 help <a href=http://help-windows.com/telecharger-downloadhelper-gratuit-pour-windows-7/6178-2017-01-30.php>does windows 8 rt support remote desktop</a> help-emacs-windows <a href=http://support-windows.com/wsus-windows-defender-updates/11495-2017-11-07.php>error code 800f081f windows 7 update</a> windows update agent30 x86 download <a href=http://supporterwindows.com/windows-xp-support-date-extended/542-2016-03-06.php>ldap support php windows</a> free remote support software windows 7 <a href=http://software-windows.com/windows-phone-78-update-for-samsung-omnia-w/5278-2016-11-23.php>windows 7 java update failed to download installation files</a> windows 7 automatic updates restart computer <a href=http://tools-windows.com/allow-users-to-install-windows-updates/3119-2016-08-20.php>windowsupdatefailure</a>

supporto exfat windows xp sigmatel high definition audio codec windows xp update dell update packages for microsoft windows mircosoft windows xp update reinstall symantec live update windows 7 stop windows 8.1 update reminder update windows drivers windows 7 free how to reinstall windows 7 on toshiba satellite l505 how to stop windows from installing downloaded updates update to windows media player 12

windows media player codecs and updates <a href=http://software-windows.com/realtek-ac97-audio-updates-for-windows-xp/10588-2017-08-15.php>idt high definition audio codec update windows xp</a> windows 8 max ram supported <a href=http://support-microsoft-tools.com/turn-off-help-bubbles-windows-xp/16076-2018-04-20.php>windows xp sp3 no wpa2 support</a> 7 windows update <a href=http://tools-support-microsoft.com/reinstaller-windows-mobile-65-htc-hd2/8144-2017-05-27.php>windows update runtime access 2002</a> hp support assistant windows 7 64 bit <a href=http://tools-support-microsoft.com/microsoft-windows-vista-64-bit-updates/15749-2018-04-28.php>windows 7 slowdown after update</a> games for windows live automatic updates <a href=http://assist-windows.com/windows-xp-2-updates-download/3195-2016-08-07.php>service pack 1 windows 7 install time</a>

windows 7 reinstallation without cd force windows updates wuauclt windows server 2003 r2 sp2 64 bit support tools download latest windows updates manually ssupport.microsoft.com

цены на мойку окон

(Deweynax, 2018.07.19 22:18)

<a href=http://elnewton.org/><img src="http://elnewton.org/uborka-kvartiry.png"></a>

Целью создания чистоты в квартире является формирование удобства и уюта. Кроме того, точно подобрать средства для мойки , которые могут легко очистить поверхность в офисе. Сначало нужно выбрать клининговую компанию, зайти на сайт позвонить и выбрать адрес.

<b>уборка квартиры в зеленограде расценки</b>

Клининговая по уборке в помещении <a href=http://elnewton.org/>http://elnewton.org/</a> предлагает не тратить время на уборку и желает посмотреть на ваше помещение чтобы оценить и рассчитать цену на услуги уборки. У нас есть все необходимые средства категории люкс для быстрой мойки пола. У любого компании по уборке присутствуют личные отличия, по которым легко распознать – быстрая работа, уникальные технологии убокри. Широкое разнообразие услуг, уже давно вписываются в рамки привычного и однообразного, позволяет сделать выбор на эксклюзивную мойку помещения, невзирая на ее величину. Если сопоставить клининговые компании, то можно найти немало существенных отличий. Компания «Чистюля» <a href=http://chistyulya.com/>http://chistyulya.com/</a> отдают предпочтения потребностям потребителя и всегда стремится убрать быстро и хорошо в офисе.